Audiocodes Gateways

IP en Voice over IP vervangen steeds meer de traditionele manier van communiceren. IP telefoons vervangen traditionele telefoons en telefooncentrales worden middels IP met elkaar verbonden in een WAN (netwerk). Toch kan het soms gewenst zijn om bestaande traditionele apparatuur op te nemen in een IP netwerk. Hiervoor beschikt AudioCodes over meerdere type oplossingen, voor zowel analoge als ISDN2 en ISDN30 aansluitingen.

 

De MediaPack™ en Mediant™ Gateways van AudioCodes bieden de mogelijkheid om een fax, modem, analoog toestel of een traditionele PABX te koppelen aan een IP netwerk. De gateways ondersteunen verschillende protocollen zoals SIP, H.323, MGCP en MEGACO. AudioCodes biedt innovatieve, betrouwbare en rendabele technologie voor de nieuwe Voice over IP infrastructuur. AudioCodes is marktleider in spraakcompressie technologie. System integrators, service providers en resellers kunnen met de oplossingen van AudioCodes een brug slaan tussen diverse “traditionele” netwerken en een nieuwe voice infrastructuur. AudioCodes biedt een compleet portfolio van Voice over IP Media Gateways en systemen. 

 

 

Telefonie toepassingen

Conversie van Analoog/ ISDN naar Voip (oa SIP) voor het koppelen van fax, modem, analoog toestel of netlijnen aan IP-PBX. Microsoft toepassingen: Sinds 2007 zijn de AudioCodes Voip gateways officieel door Microsoft gecertificeerd om de koppeling tussen Microsoft Exchange / Skype for Business en de traditionele PBX te realiseren. 

Audiocodes is door ETSI wereldwijd als nummer 1 getest als het gaat om de kwaliteit van spraak over IP. Reden voor Microsoft om Audiocodes als compliant partner te certificeren voor integratie van Exchange en Skype for Business in telefonie-en carriernetwerken. 

 

Analoge aansluiting op een IP PBX

Bij deze toepassing wordt gebruik gemaakt van de VoIP mogelijkheden van de PBX. Op de hoofdlocatie wordt geen extra apparatuur aangebracht. Hier draait de PBX en, afhankelijk van het merk PBX, een H.323 gateway PC en optioneel een H.323 Gatekeeper. Uiteraard is deze toepassing ook binnen één locatie te gebruiken.

 

Analoge aansluiting op bijlocatie aan een PBX zonder VoIP

In dit voorbeeld biedt de PBX geen VoIP mogelijkheden. Om toch via IP op een nevenlocatie een fax, modem en analoge toestellen te kunnen aansluiten, wordt op een aantal analoge toestelaansluitingen van de PBX een media gateway in de FXO uitvoering aangesloten. Op de nevenlocatie zelf wordt een media gateway aangesloten in de FXS uitvoering, waarop de gewenste randapparatuur wordt aangesloten. Beide media gateways communiceren via het LAN/WAN. Het gekozen protocol (zoals H.323, SIP) is van minder belang, zolang dit in beide gateways gelijk is. Voor elke aansluiting op de nevenlocatie is een analoge toestelaansluiting op de PBX naar de FXO unit benodigd.

 

Modem of Fax pool

De media gateway kan ook worden toegepast als concentrator voor een modem of fax pool.Daartoe wordt een media gateway van het type FXS toegepast. De gateway wordt geplaatst in de buurt van de desbetreffende modems of faxen. Deze gateway communiceert met de VoIP enabled PBX via H.323 of een van de andere ondersteunde signaleringsprotocollen. Merk op dat er bij deze toepassing besparingen op de bekabeling kunnen worden gerealiseerd. De media gateway kan geplaatst worden daar waar de capaciteit nodig is. Er hoeft dus niet geïnvesteerd te worden in extra bekabeling tussen de PBX en de faxen. Een enkele IP aansluiting per media gateway is voldoende.

 

Uitbreiding PBX capaciteit

In deze toepassing kan de media gateway worden gebruikt in situaties waar de toestelcapaciteit op de PBX volledig benut is en waar uitbreiding een kostbare aangelegenheid ia. In dat geval worden de analoge toestellen van de uitbreiding aangesloten op de media gateway. Een enkele IP aansluiting per media gateway is voldoende. Merk op dat er bij deze toepassing besparingen op de bekabeling kunnen worden gerealiseerd. De media gateway kan geplaatst worden daar waar de capaciteit nodig is. Er hoeft dus niet geïnvesteerd te worden in extra bekabeling tussen de PBX en de analoge toestellen.

 

Call Center met PBX toepassing 

In omgeving waar een legacy PBX en Call center omgevingen naast elkaar worden gebruikt, kan het inzetten van AudioCodes voordeel opleveren. De AudioCodes beschikt over een routeringsoftware welke gesprekken kan routeren over de verschillende switching modules. Hierdoor is het mogelijk om gesprekken te routeren naar specifiek het Call Center of de telefonie switch. Dit maakt het netwerk van de klant nog flexibeler en de klant kan zijn netwerk onderhouden zonder afhankelijk te zijn van de operator. Deze combinatie is dan ook zeer geschikt voor dynamische ondernemingen waar vele en snelle wijzigingen gedaan moeten worden in nummerplannen. Het hieronder gegeven schematisch overzicht toont de opbouw van een dergelijke oplossing

 

Multi locatie PBX omgeving

Organisaties willen nu meer dan ooit flexibel zijn in het inzetten van personeel en het indelen van afdelingen. Ook als deze afdelingen zich op geografische gescheiden plaatsen bevinden. Met de oplossingen van AudioCodes is het mogelijk om virtueel een netwerk te vormen en de organisatie bereikbaar te laten zijn via nummers die de klant zelf kan toewijzen. Hierdoor is het mogelijk de klanten lokale nummers te bieden, maar om de gesprekken gecentraliseerd af handelen. Hieronder is een voorbeeld gegeven van een dergelijke configuratie.